3月20日
下午到健康院覆診,萊b的黃疸度數仍維持十八度,醫生說喝人奶的嬰兒,黃疸度數會退得較慢,只要體重有所上升,喝奶和小便正常便無大礙,不過還是要頻密一點覆診;
萊b今天體重突破3公斤,有3.09公斤~
萊嫂亦於產後兩星期的今天洗頭洗澡~

很有趣的樣子
創作者介紹

朗s'blog

roybb 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()


留言列表 (2)

發表留言
  • hkmymelody
  • 您好!我家的小B今早指數跌到194,PMH說可以出院了..
    但由明天開始連續四天的公眾假期,健康院休息沒有覆診,好擔心BB的指數不知有沒有回升...請教應怎麼辦呢?
    我家的小B已放棄了母乳了,因為B媽(弟婦星期日便先回內地,她說等BB滿月才回來帶BB回家...
    再想請教:BB健康院覆診由祖母一人帶去也行嗎?不一定要父母帶去吧?
  • 萊b都係要到下星期二先再覆診,
    基本上醫院俾得出院,再加上過左最高峰既日子,度數急升既機會唔會好大。但你要留意住食奶同小便既情況,及會唔會好好倦。
    bb係咪已經有本手冊(健康記錄)?係既只要去健康院時帶埋去,唔一定要父母陪同~

    roybb 於 2008/03/21 17:29 回覆

  • hkmymelody
  • 萊嫂已經是好忍得的了,可以有兩個星期..
    我當年都是捱了12天而已..我弟婦仲厲害,五天便沖涼洗頭...
  • 都幾忍得下架 :P

    roybb 於 2008/03/21 17:32 回覆

找更多相關文章與討論