3月25日
早上到健康院覆診,萊b體重為3.3kg,但黃疸度數仍維持十八度,醫生說只要萊b吃好睡好,兼且體重有所上升,便不會有大問題。所以不用再覆診,下次到健康院會是萊b一個月大接種疫苗之時。

近日萊b吃奶的份量明顯增多,可是很多時吃了40-50ml便睡著,或緊閉唇,或以舌頭推出奶嘴等,就算為他掃風或換尿片也弄不醒,祇好讓他多吃幾餐。

快睡寶寶...



創作者介紹

朗s'blog

roybb 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()


留言列表 (2)

發表留言
  • hkmymelody
  • 今朝我媽媽同part-time姨姨帶左小B去健康院喇!因為怕太大陣仗,所以我無去.不過、佢地都好快返,只係去左半個鐘左右,媽說醫生話阿B無乜黃,但如果我地認為佢黃唔放心既話,可以每朝九點隨時帶佢返健康院睇...今朝pat-time姨姨響屋企幫阿B沖涼果時,阿B脫左粒臍帶出泥..但醫生話阿B粒臍帶脫得唔係好好,見到肉芽,所以要星期四再返去洗肚臍...阿B出世(13/3)係2.976kg,上星期二19/3第一次去健康院時係3.0XXkg..但今日阿媽話無磅過...但我地呢個都應該係S碼BB..影相就好好似好大個,但實物就好細粒..小B同萊B一樣,都係少食多餐...但今日問過醫生、佢話係正常。醫生仲話BB頭六個月係唔駛俾清水佢飲的...好R頭...
  • 萊b出世2.88,最輕時只得2.55,而家有3.3,所以可能係睇相錯覺萊b較大粒0者~
    萊b好早就甩臍帶,而家個傷口都好晒,你地係去邊間健康院?乜唔係一定會先磅重既咩?
    聽人講如果係餵人奶,就唔駛補清水,但飲奶粉既,大少少就要俾水阿b飲喎...

    roybb 於 2008/03/26 21:39 回覆

  • 大頭仔
  • 弊傢伙,咁大食,咪兩個禮拜食晒一罐和光堂?
  • 唔駛擔心,因而家萊b主要係飲媽媽牌~

    roybb 於 2008/03/26 21:40 回覆

找更多相關文章與討論