7月9日

b朗自三個多月大起,喝奶的次數及每餐的份量俱減,即每天喝奶的總份量比之前減少,而每次餵他喝奶也比之前艱難,一開始時會哭著不肯吃,到吃時又極不專心包括對著你笑及左顧右盼等,最後吃了百逾毫升(三、四安士)便拒絕再吃,以舌頭頂出奶嘴或哭起來......
這現象或許便是「厭奶期」,前天帶b朗到母嬰健康院打第二支四合一疫苗,護士接見時道出有此情況,她答說很多嬰兒在這階段也會如此,毋需太擔心;
不知是否天雨關係,那天早上人不多,不需半小時便完成磅重,打針和取藥,b朗的體重是6.7公斤,算是同齡嬰兒體重的中位數;
朗媽說在健康院巧遇在廣華醫院同房的媽咪,她的囝囝比b朗早一天出生,名字同樣有個朗字呢。
b朗打針後沒有發燒只是在當晚體溫輕微上升,但不知是否副作用影響,這兩、三天比平日多哭鬧及要人抱。


印姨姨與b朗於健康院等候時


朗媽說要給b朗喝開奶茶,看看會否開胃點而多吃奶
創作者介紹

朗s'blog

roybb 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(7) 人氣()


留言列表 (7)

發表留言
  • lau2tang
  • Winnie細個時都喺唔鍾意飲奶,她未試過飲奶多過六安士,當時我都有啲驚,見細她一歲的表妹半歲人仔就可以飲到八安士奶,超羡慕。後來到咗六個月,Winnie開始試食糊仔,見佢肯食我先至無咁驚咋。
  • b朗一路都唔算食得,之前最多都只係食150ml(五安士)一餐,不過我又無驚亦無羨慕好"擦"得既bb~
    我諗等到五個月就比佢試下糊仔~

    roybb 於 2008/07/10 08:30 回覆

  • nikita
  • 我兒都有少少,所以那個月他只重了一兩磅。不過好快又無事了。我媽話開奶茶涼,少飲為妙。

    如果食米糊,不要買雀巢,味太甜.
  • 我都有聽聞開奶茶涼,同埋我老闆話男仔唔好飲咁多,所以一定唔會多飲~
    米糊有無邊隻牌子好介紹?

    roybb 於 2008/07/10 20:39 回覆

  • ellen
  • 我家妹妹不用15分鐘,已把6安奶吃光光!妹妹嫲嫲都有給妹妹吃開奶茶,這樣做好似純粹清清腸胃??因為妹妹沒有厭吃奶。
  • 咁bb女一定好肥肥白白~

    roybb 於 2008/07/10 20:52 回覆

  • 溍溍
  • b朗巧重啊!我6個月時才得7.幾k豬咋,我諗你肯定係體重同身形上,好似你爸爸咁追過我爸爸!

    唔肯食或者食得錯少少唔係大問題,只要唔係維持太耐就得,又或者轉下新口味吸引下味覺同視覺喇。

    開奶茶都ok架,如果忟憎,就啪保嬰丹喇。

    米糊我還是和光堂fans,日本米造嘛!不過我而家已經食緊和光堂7個月大的威化餅同蛋黃餅喇!
  • 4個月6.7公斤邊算重,不過以我同萊嫂既份量,b朗大個想瘦都難囉~
    無得轉新口味個播,不過萊嫂話會試下用米水開奶...
    咁你幾多個月先俾溍溍食糊仔?仲有飲果汁呢?

    roybb 於 2008/07/11 23:25 回覆

  • 大頭仔
  • 我好傻好天真,早幾個月前仲以為開奶茶係畀 bb 飲。
  • 無錯喎,開奶茶係比bb飲個喎~

    roybb 於 2008/07/11 23:26 回覆

  • 大頭仔
  • 寫錯咗……我以為係畀媽媽飲~~
  • 你以為係多奶茶嗎?
    不過媽媽要多奶,主要飲多d湯水同要多需求~

    roybb 於 2008/07/13 08:02 回覆

  • nikita
  • 我地果時食gerber,貪佢味淡。日本牌子我個仔唔鐘意食。食米糊就可以食下蘋果蓉,用匙更刮下蘋果就得,飲果汁就飲鮮榨,樽裝果d 無乜益。

    除左蘋果,呢隻啤梨小朋友好鍾意食,認住個樣留意下街市有無得賣,好正架!Reference: http://www.naitik.net/blog/1488



    話咁快就食得固體食物,小朋友大得真快。
  • 謝謝你的資料,我諗住b朗五個月大先俾佢試~
    不過bb既口味好難捉摸,到時希望快d就搵到佢鍾意既口味啦~
    你介紹既梨我未見過添,下次去開大超級市場睇下有無,有既買黎自己食下先~

    roybb 於 2008/07/14 13:56 回覆

找更多相關文章與討論